Menu Sluiten

Jan Rouwkema stopt er na 35 jaar mee als medeoprichter, bestuurslid en voorzitter van PKC’83.

Jan Rouwkema stopt er na 35 jaar mee als medeoprichter, bestuurslid en voorzitter van PKC’83.

(van het voetballen op een overgebleven stuk bouwterrein naar Sportpark De Kring)

Het zit er op, aldus Jan. Het is een mooi geweest en het is tijd voor vernieuwing en een frisse wind op Sportpark De Kring.

Begonnen op een afgedankt stuk bouwterrein waar uiteindelijk doelen en doellijnen op werden gekalkt door onze trouwe vrijwilliger Dorus. De kleedkamer accommodatie werd gezocht, uiteindelijk gevonden en gerepareerd in de vorm van een deels afgebrande keet van 4 x 8 meter. De waterleiding en elektra werd aangelegd en we konden voetballen. Oude bouwlampen zorgden voor verlichting op de trainingsavond. Onze Mevrouw Van der Vorst zorgde iedere speeldag trouw voor ons bakkie thee in de rust.

De eerste jaren waren ping-pong seizoenen tussen de 5e en 4e klasse maar de spelvreugde en gezelligheid stond voorop. De Peizerweg Kring Combinatie was een feit en werd bekend in Groningen en in de omgeving. Onze thuisbasis (kantine) werd De Strinke aan de Peizerweg.

Jan nam eerst deel als commissaris (lid) in het bestuur. Nam daarna het stokje over van Rein (destijds de voorzitter) en ging verder met Adrie, Bertus, Roelof en Jeen.

In 1993 werd er uiteindelijk een kantine bij geplaatst met ingebouwde kleedkamers en een scheidsrechters kleedkamer. In 1999 werd de kantine in de huidige staat uitgebreid.

Rond 2001 werden er nieuwe plannen ontwikkeld en doorgevoerd. Er moest een beter sportpark komen met een hoofdveld en een apart trainingsveld. Het hoofdveld werd aangelegd en er werd een  klein trainingsveld (liggend aan de Peizerweg) aangelegd. Pas jaren later kwam er een 2e trainingsveld bij voorzien van een mooie lichtinstallatie. De kantine werd uitgebreid met een aparte bestuurskamer.

PKC’83 had goede ambities en wilde op een hoger niveau gaan voetballen. Pascal Mulder moest er komen als trainer van onze club en heeft samen met Michel Klompstra  ons uiteindelijk, met betere voetballers, naar de 1e klasse weten te brengen. PKC’83 liet Samba voetbal op de grasmat zien.

Daarna nam Bennie de Jong (de huidige trainer van PKC’83) het stokje over en we hebben daarna nog 4 jaar in de Hoofdklasse mogen spelen met bijna in het 3e jaar de overgang naar de Top-klasse mogen maken. Een dramatisch fluitende scheidsrechter heeft onze droom niet mogen verwezenlijken. Na het 4e jaar degradeerde PKC’83 naar de 1e klasse en speelt sindsdien in deze klasse.

Een mooie en onvergetelijke periode van 35 jaar heb ik meegemaakt, aldus Jan. Maar het is mooi geweest. Op zoek naar een nieuwe voorzitter was niet eenvoudig. De clubcultuur dient in stand worden gehouden maar er moeten ook dingen veranderen.

Ben van der Schuur bood zich deze zomer aan om het voorzitterschap over te nemen. Bij mij in de wagen hebben we een goed gesprek gevoerd en ik zag het helemaal zitten. Deze man loopt inmiddels al 5 jaar bij onze club, kent onze cultuur en heeft bestuurlijke ervaring.

Hij is binnen gekomen en heeft diverse activiteiten overgenomen. Begon met inventarisatie sponsoren, bouwde onze website, maakte wedstrijdflyers, zorgde voor een betere uitstraling en deed diverse klusjes op elektrotechnisch gebied en is later aanvullend onze wedstrijdsecretaris geworden.

Het is voor mij een uitdaging om deze geweldig warme vriendenclub weer een positieve drive te kunnen geven. PKC’83 is een geweldige club met enthousiaste en gedreven sponsoren, spelers, vrijwilligers, supporters en bestuursleden, aldus Ben.

Ik heb gemerkt de afgelopen jaren dat we in een negatieve spiraal zijn terecht gekomen. Van vorig jaar 3 senioren teams en een jeugdteam, naar uiteindelijk maar 2 senioren teams. Gelukkig hebben we nu een compleet hoofdklasse zaalteam als nieuwe aanwinst binnen de club met grote ambities. Hier ben ik erg blij mee

Er was binnen de senioren teams veel onrust en hierdoor hebben veel diverse positieve mensen onze club verlaten. Rust en duidelijkheid binnen de club is belangrijk en geeft een goede en positieve uitstraling toe (ook) naar buiten toe. Dit trekt leden en sponsoren aan waardoor ook de financiële kant van de club weer in een stijgende lijn terecht komt. Onze club kan niet zonder sponsoren, leden en vrijwilligers en deze mensen moeten we koesteren.

Ook de uitstraling van ons sportpark is door de aanleg van de nieuwe kleedkamers op de goede weg maar ook hiermee zijn we er nog lang niet. Een kunstgrasveld biedt meer mogelijkheden echter is de wil van de gemeente er wel maar een definitieve startdatum met de aanleg hebben we nog niet. Ook hier moeten we samen mee doorgaan!

Het zou fijn zijn als we weer een jeugdteam, een 3e team en damesteam binnen de club kunnen verwelkomen. Hiervoor zullen we allemaal ons steentje moeten bijdragen. Positief  gedrag en een steentje bijdragen in de vorm van vrijwilligerswerk doet volgen…

Ik zie het dagelijks terug met mijn werk als projectmanager wat ik inmiddels al zo’n 15 jaar met heel veel plezier doe. Van m’n opleiding HTS energie techniek heb ik iedere dag nog profijt van. Observeren, analyseren, reageren en acteren.

Ook mijn dochter Else heb ik op die manier opgevoed en je ziet na 16 jaar het resultaat. Ze doet het geweldig op school en staat positief en stabiel in het leven en iedere dag is een feestje voor haar. Zij blij en dan is papa blij

Ik heb zelf 21 jaar bij Viboa gevoetbald en als we tegen PKC’83 moesten spelen gingen de mouwen extra omhoog. Als rechtsback had ik er graag een gele kaart voor over om voor de winst te gaan en trok hiermee mijn medespelers ook op scherp. Ik was in die tijd tevens jeugdleider en korte tijd trainer van de dames 1.

Na veel blessure leed ben ik op 28 jarige leeftijd gestopt en ben toen het scheidsrechtersvak ingedoken. In 2 jaar tijd 4 keer promotie en floot 2e klasse KNVB en reserve Hoofdklasse. Bij CVVB uiteindelijk de scheidsrechters poule gerealiseerd en de jeugdigen aangemoedigd de BOS opleiding te volgen. Deze poule bestaat tot op de daq van vandaag nog.

Tot slot wil tegen iedereen zeggen, praat niet over elkaar maar met elkaar en we zetten samen de schouders onder onze geweldige club! Ik heb er zin in.

Namens Jan Rouwkema en Ben van der Schuur,

Een vriendelijke sportgroet

 

PKC’83 Voor Elkaar en met Elkaar!!

 

Posted in Laatste Nieuws